9 tijdbesparende CSS tips voor WordPress gebruikers

ict


Of je nu een thema aanpast, een dashboard vol plugin’s probeert op te ruimen of gewoon wilt dat je blog er op elk scherm goed uitziet, CSS is nog steeds een van de snelste manieren om dingen gedaan te krijgen in WordPress zonder de zoveelste plugin te installeren.

Maar laten we eerlijk zijn: niet elke WordPress gebruiker heeft tijd om door de stylesheets van het thema te spitten of de eigenaardigheden van de Block Editor te ontcijferen. Daarom hebben we deze lijst samengesteld met praktische, tijdbesparende CSS tips, speciaal ontworpen voor WordPress.

Dit zijn geen algemene trucs. In plaats daarvan kunnen ze je helpen bij het oplossen van veel voorkomende frustraties van bloggers, site-eigenaren, ontwikkelaars en freelancers die elke dag met WordPress werken.

Deze gids legt uit hoe je:

  • Problemen met sticky headers oplost met anchorlinks
  • Lange berichtlijsten kunt versnellen met moderne layouttechnieken
  • Het inlogscherm aanpassen zonder plugin
  • Opgeblazen plugin UI elementen verbergen
  • En meer…

Of je nu een klassiek thema, een op blokken gebaseerd thema of een builder gebruikt, deze tips kunnen je helpen je werkstroom te stroomlijnen en je prestaties te verbeteren, en dat alles met een paar regels CSS.

1. Problemen met anchorlinks oplossen bij sticky headers

Heb je wel eens op een link geklikt die naar een deel van een pagina verankerd was, maar dat de doelheader verborgen was achter je sticky navbar? Dat is een veel voorkomend probleem in WordPress. Het komt meestal voor bij lange berichten die gebruik maken van inhoudsopgave-plugins.

De meeste thema’s gebruiken position: sticky of fixed voor navigatiebalken, die de bovenkant van de pagina overlappen. Als een gebruiker op een anchorlink klikt (zoals #faq of #pricing), dan scrollt de browser die sectie helemaal naar boven, recht onder de navigatiebalk.

Je kunt dit oplossen door de CSS property scroll-margin-top te gebruiken. Deze voegt ruimte toe boven de header, zodat deze niet vast komt te zitten onder de sticky navbar.

h2, h3 
  scroll-margin-top: 80px;

Je kunt de waarde het beste afstemmen op de hoogte van je header. Als je sticky navbar 64px hoog is, gebruik dan scroll-margin-top: 64px of iets meer. Pas het toe op de headerniveaus die je gebruikt in anchorlinks – meestal h2 of h3.



https://kinsta.com/nl/blog/css-tips-wordpress/